-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření50 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 h 10 min
Gulášová polévka je tradiční uherská polévka, která se připravuje z hovězího masa, ale velice podobnou a chuťově velmi dobrou gulášovku připravíte i z masa vepřového.
Gulášová polévka z vepřového masa je skvělá obdoba klasické gulášové polévky. Stejně jako u klasické gulášovky nesmí chybět brambor. Do gulášové polévky z vepřového přidávám i kápii, která polévce dodá skvělou paprikovou chuť. Stejně jako gulášovou polévku z hovězího si můžete zvolit, zda použijete mleté maso nebo vcelku. Já však doporučuji použít v případě vepřového pouze maso vcelku.
Suroviny na gulášovou polévku z vepřového masa
- sádlo nebo olej
- 200 g bílé cibule
- 400 g vepřové krkovice nebo plece
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička chilli podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- malý rajčatový protlak
- 1 litr vody
- 1-2 ks kápie
- 200 g brambor
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl & pepř
TIP: V případě nutnosti polévku zahustěte strouhaným bramborem.
Postup přípravy vepřové gulášovky
- Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno a vepřové maso na menší kostky. Na rozpáleném oleji orestujte cibuli dozlatova, k cibuli přidejte maso nakrájené na kousky a orestujte ze všech stran.
- K masu přidejte malý protlak a minutku míchejte. Nyní vše zaprašte mletou sladkou paprikou, kmínem a chilli a nechte zhruba 30 vteřin za stálého míchání provonět. Poté zalijte horkým vývarem nebo vodou. Maso duste pod pokličkou zhruba 30 minut.
- Nakrájejte si kápii na nudličky a brambory na kostičky. Obojí přidejte do polévky po 30 minutách dušení masa v základu. Osolte a vařte do změknutí brambor.
- Do polévky přidejte prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Nechte na odstavené plotýnce společně prohřívat zhruba 10 minut. Pokud není polévka dost hustá, tak vyndejte pár brambor, rozmačkejte je vidličkou a vraťte zpět do směsi. Zahustit se dá polévka také škrobem, stačí nastrouhat do polévky 1 bramboru a polévka zhoustne.
- Polévku ještě dochuťte solí a pepřem a podávejte s pečivem nebo jen tak.
TIP: K zahuštění nepoužívejte mouku, jíšku ani hotovou kupovanou jíšku.
Chutnala vám gulášová polévka z vepřového masa? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Gulášová polévka z vepřového
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review